Bacteriefilter Welch Allyn?

Vraag:

Wij gebruiken de spirometer van Welch Allyn. Voor zover mij bekend is,  zijn er geen bacteriefilters voor deze spirometer, klopt dat? Of zijn ze in ontwikkeling?”

Antwoord:

Voor de Welch Allyn FlowVolume meter is geen filter beschikbaar en ook niet in ontwikkeling. Dit komt omdat de transducers disposable zijn. Algehele stelling vanuit de adviezen van de CAHAG is dat niet rechtstreeks achter de opening van de transducer moet worden plaatsgenomen.

En verder:

In verband met een mogelijk verhoogd besmettingsgevaar wordt vooralsnog niet aangeraden om controle spirometrie in de eerste lijn uit te voeren. Zodra hier meer over bekend is volgt een update. Wel kan nu alvast aandacht worden besteed aan de uitvoerbaarheid van de maatregelen zoals eerder opgesteld.

CAHAG spirometrie en corona. Geïnventariseerd kan worden welke ruimte wordt gebruikt (max 1). Bij uitvoering van spirometrie worden een mondkapje en handschoenen geadviseerd voor de zorgverlener. Is er voldoende beschermingsmateriaal aanwezig? Zorg ervoor dat u voldoende mondstukken met bacteriefilter in de praktijk heeft als u een turbine spirometer gebruikt van bijvoorbeeld CareFusion/PT Medical. De flow transducers van Welch Allyn kunt u gewoon gebruiken. Het advies om 1,5 meter afstand te houden wordt zoveel mogelijk gevolgd, maar zal niet altijd mogelijk zijn. Diagnostische spirometrie kan straks als eerste weer opgestart. Het lijkt verstandig nu alvast te signaleren welke patiënten met astma en COPD later als eerste in aanmerking komen voor spirometrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan patiënten met persisterende toename van klachten of ziektelast zonder andere verklaring.

Pin It on Pinterest